A székrekedésről

A székrekedés nagyon sok ember mindennapjait keseríti meg. A normális székletürítési gyakoriság tág határok között mozog, ha azonban Önnek kevesebb, mint háromszor van széklete egy héten, akkor valószínűleg székrekedésben szenved. Ez gyakran társul a székletürítés nehezítettségével (kemény széklet, enyhe székelési inger) is. A székrekedés gyakorisága - bár minden életkorban előfordulhat - az életkor előrehaladtával nő, 60 éves kor felett az emberek 20-30%-át érinti, és nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Gyakran jelentkezik a terhesség időszakában is.

Nagyon gyakori emésztőszervi probléma, csaknem mindenki találkozhat vele élete során. Sokszor csak helyváltozás (pl. utazás) okozta ideiglenes kellemetlenségről van szó, mely hamar „megoldódik” hiszen elsősorban lelki okai vannak, de akár évekig fennálló probléma is lehet.

Számos okra vezethető vissza kialakulása. Igazi „civilizációs” betegség, a fejlődő országokban jellemzően ritkább, mint a modern társadalmakban, ezért valószínűsíthető, hogy legtöbb esetben a helytelen táplálkozás, a nem elégséges folyadékbevitel vagy mozgáshiány okozza. Ilyenkor nem szükséges feltétlenül orvosi beavatkozás – elegendő lehet ezeken a „rossz szokásokon” módosítani, hogy megoldódjon a probléma.

Előfordul azonban, hogy visszatérő tünetként, vagy hosszú időn keresztül áll fenn a székrekedés. Ilyenkor tanácsos orvos felkeresése. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet ez a tünet – ám akár súlyosabb betegségre is felhívhatja a figyelmet, ha pl. lázzal, véres széklettel vagy alhasi fájdalommal társul.

 

Megelőzés és természetes módszerek első körben!

Legtöbb esetben a székrekedés könnyen orvosolható az életmód megváltoztatásával. Megfelelő folyadékbevitel (napi 2-3 liter!) elengedhetetlen az egészséges bélműködéshez, melyet segíthetünk magas rost tartalmú ételek fogyasztásával. Fontos, hogy a rostban gazdag ételek mellé mindig figyelni kell a folyadékfogyasztásra, hiszen ennek hiányában súlyosbodhat a szorulás! A rendszeres testmozgás szintén segíthet a bélmozgás beindításában.

 

Az „ördögi kör”

A székrekedés öngyógyításának legelterjedtebb formája a gyors hatást provokáló hashajtók alkalmazása. Ennek a beavatkozásnak velejárója azonban, hogy a vastagbelet gyakorlatilag kisöpri, és így a normális székletképződéshez szükséges bélbaktériumokat is kihajtja. A következő széklet formálódásához szükséges feltételek romlanak, és ez az oka annak, hogy gyakran „ördögi kör” alakul ki, újabb és újabb székrekedés jelentkezik, melyet azután ismételt, egyre erőteljesebb hashajtással próbálunk orvosolni….

Az egészséges bélflóra más fontos feladatai mellett a normális székletképződésért, a vastagbél ürülését kísérő mozgásokért is felelős. A bélflóra zavara önmagában is krónikus székrekedést okozhat, vagy a már meglevőt súlyosbíthatja, így hashajtás után, hogy helyreállhasson a normál rend célszerű az elvesztett bélbaktériumokat pótolni.

 

A bél normál baktériumflórája

A vastagbélben rendkívül nagy számban élnek baktériumok. Ezeket a mikroorganizmusokat összefoglalóan bélflóraként emlegetik. Életközösséget alkotnak, megfelelő mennyiségük és a flóra összetétele is fontos feltétele a normál emésztésnek, és immunrendszerünk hatékony működésének.

A bélbaktériumok számának változása ugyan természetes folyamat is lehet, de a normál flóra hashajtást kísérő „kisöprése” krónikussá teheti a székrekedéses panaszokat, ezért a bélflóra pótlása hashajtás után segítheti, hiánya pedig akadályozhatja a normális székletképződést.

Az élő flóra pótlásának eredménye gyorsan érezhető, hiszen újra visszatér az élet a bélcsatornába, ezzel a székletképződés, a normális székelés feltételei javulnak.

Az élőflóra pótlását, így a Laxanorm Cseppet is érdemes napi rendszerességgel több héten keresztül, esetleg folyamatosan alkalmazni, valamint étrendi és életviteli módszerekkel kiegészíteni: magas rosttartalmú élelmiszerek, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a rendszeres mozgás is hozzájárul a székletürítés rendeződéséhez.